پروتکل میمبل ویمبل چیست؟

میمبل ویمبل پروتکلی است توسط شخصی با نام تام الویس جدوسور(Tom Elvis Jedusor) در ژوئن سال ۲۰۱۶ منتشر شد. نام (Mimblewimble) نیز درواقع وردی است که در داستان های هری پاتر استفاده می شود گویا توسعه دهنده طرفدار پروپاقرص هری پاتر بوده است.

در این وایت پیپر جدوسور اظهار کرد که با استفاده از این پروتکل، مقیاس پذیری (کارایی) و حریم خصوصی در شبکه بیت کوین به شکل قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد.

میمبل ویمبل (Mimblewimble) که به MW هم گفته می شود، یک پروتکل بلاکچین است که از روشی جدید در ساختار و ذخیره تراکنش‌ها استفاده می‌کند.این پروتکل امکان ایجاد یک بستر معاملاتی کاملا خصوصی و محرمانه از طریق یک پروتکل امنیتی منحصر به فرد را ایجاد می کند. در میمبل ویمبل (MW) معاملات کاملا محرمانه است و هیچ نشانی از فرستنده و گیرنده وجود ندارد. بلوک های آن نیز نسبت به بلوک های موجود در فضاهای بلاک چین نسبتا جمع و جورتر است. به عبارتی دیگر، MW از روشی جدید برای ساخت و ذخیره تراکنش ها استفاده می‌کند. در واقع این طرح یک اجرای متفاوت از بلاکچین اثبات کار/pow (proof of work) است که سبب افزایش حریم خصوصی و و عملکرد بهتر شبکه می شود.

عملکرد MimbleWimble

MimbleWimble ساختار تراکنش‌های بلاک چین را تغییر داده و باعث ایجاد بلوک ها کمتری نسبت به روش قبلی شد.که باعث ایجاد سریعتر شدن تایید تراکنش ها  شد، در بلاکچین میمبل ویمبل امکان شناسایی و استفاده مجدد هیچ آدرسی وجود ندارد که خود نشان دهنده امنیت بالا این بستر است.

شبکه طوری برنامه ریزی شده است که داده ها برای فرد خارجی به صورت یک سری اعداد تصادفی نمایش داده می شود؛اما داده ها برای افراد موجود در شبکه قابل مشاهده است، بلاک های میبل ویمبل متشکل از چندین تراکنش است.

تراکنش ها قابل تایید شدن هستند اما هیچ اطلاعاتی درباره جزئیات تراکنش ها داخل بلوک نمایش داده نمی شود، به عبارتی آدرس گیرنده، فرستنده و مقدار ارز انتقال داده شده را نمایش نمی دهد.

میمبل ویمبل از رمزنگاری منحنی بیضوی یا ECC استفاده می کند.

ویژگی به نام cut-through در MW

بر خلاف بلوک های بیت کوین که هر تراکنش شامل ورودی و خروجی است در این روش با حذف اطلاعات اضافی هر تراکنش، داده‌های موجود در هر بلاک کاهش پیدا می‌کند. برای فهم ساده تر این مبحث به این مثال توجه کنید؛ فرض کنید که من ۲ عدد سیب به علی می دهم و علی ۱ سیب را به رضا می دهد، در این روش ۲ ورودی و ۲ خروجی داریم (از من به علی،و از علی به رضا)  اما در روش cut-through بلاک مورد نظر فقط یک ورودی و یک خروجی را ثبت می کند (از من به رضا).

ویژگی های میبل ویمبل (MimbleWimble)

  1. کاهش اندازه بلاکچین

در این پروتکل به سبب فشرده‌سازی داده‌ها، با کاهش اندازه کلی بلاک چین رو به رو می شویم. در نتیجه ولیدیتورها می‌توانند با انرژی کمتری، تاریخ تراکنش ها را سریعتر از قبل بررسی و تایید کنند.

  1. ناشناس بودن در میبل ویمبل

به دلیل حذف آدرس گیرنده ، فرستنده و مقدار تراکنش باعث سلب ردیابی افراد می شود.

  1. مقیاس پذیری در میبل ویمبل

به علت ساختار میبل ویمبل تراکنش ها در داخل بلوک های به فضای کمتری نیاز دارند، این ساختار نسبت به بیت کوین دارای افزایش میزان بار کاری و سهولت بیشتر است.

می تواند نتیجه گرفت ویژگی های میمبل‌ ویمبل این امکان را فراهم می کند تا هم هزینه‌ تراکنش‌ها و هم حجم بلاک چین (به سبب کاهش سایز بلاک) به طور چشمگیری کاهش پیدا کند.

معایب میبل ویمبل (MimbleWimble)

  1. کاهش TPS

پروتکل میبل ویمبل به دلیل بزرگتر بودن حجم داده سرعت انجام تراکنش در ثانیه (TPS) نسبت به بستر عادی بلاک چین میزان (TPS) پایین تری دارد.

  1. آسیب پذیری در برابر کامپیوترهای کوانتومی

به دلیل استفاده از سیستم رمزنگاری بیضوی که به الگوریتم امضای دیجیتالی متکی است امکان آسیب توسط حمله کامپیوتر های کوانتومی وجود دارد.

 

 

پست های پیشنهاد شده

هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!


افزودن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *